Χαρούπι

 Χαρούπι





Το αντικαρκινικό τρόφιμο που έχει περισσότερο ασβέστιο από το γάλα

Είναι το ιδανικό «τρόφιμο επιβίωσης» δεδομένου ότι δεν απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης, μπορεί να καταναλωθεί χωρίς προετοιμασίες, ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία.

Γνωστά και ως «υγιεινή σοκολάτα» τα χαρούπια είναι μία απίστευτα θρεπτική τροφή. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία μας γιατί είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία.

Οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες οφείλονται στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες πολυφαινόλες και τανίνες.





Τα Δυνατά Χαρακτηριστικά Του Χαρουπιού:

- Εξαιτίας της παρουσίας τουλάχιστον έξι αντιοξειδωτικών ουσιών οι οποίες δρουν προστατευτικά για τα κύτταρα, τα χαρούπια παρουσιάζουν σημαντική αντικαρκινική δράση αποτρέποντας το σχηματισμό όγκων.
- Είναι πλούσια σε ασβέστιο, μια και περιέχουν 350mg ανά 100γρ. Συγκριτικά, το γάλα, περιέχει μόνο 120 έως 130 mg ασβεστίου ανά 100γρ, κι αυτά όχι καλά αφομοιώσιμα στην περίπτωση παστεριωμένου αγελαδινού γάλακτος
- Τα χαρούπια δεν περιέχουν οξαλικό οξύ, όπως η σοκολάτα, το οποίο τείνει να μειώνει την ικανότητα του σώματος να αφομοιώσει το ασβέστιο.
- Αν και είναι πολύ γλυκά, περιέχουν 60% λιγότερες θερμίδες από τη σοκολάτα.
- Περιέχουν σάκχαρα σε μεγάλη αναλογία (50%), από τα οποία το 30% είναι σταφυλοσάκχαρο.
- Περιέχουν βιταμίνες της ομάδας Β και β-καροτένιο (προστάδιο των βιταμινών Α) μέταλλα (κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο) και ιχνοστοιχεία (σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό, χρώμιο, νικέλιο).
- Περιέχουν τανίνες, ινώδεις ουσίες όπως η λιγνίνη που επιδρά κατασταλτικά στη χοληστερόλη, έχει θετικά αποτελέσματα στο επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα και χρησιμοποιείται κατά του σακχαρώδη διαβήτη και της παχυσαρκίας.
- Είναι πλούσια σε ίνες που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και καταπραΰνουν το στομάχι.
- Δεν περιέχουν γλουτένη, και ο γλυκαιμικός τους δείκτης είναι πολύ χαμηλός. Δεν περιέχουν καφεΐνη και είναι απόλυτα κατάλληλα για πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.






Οι θεραπευτικές ιδιότητες του χαρουπιού:

-συμβάλλει στη θεραπεία του άσθματος και απαλύνει το βήχα και το κρυολόγημα και γι’ αυτό χρησιμοποιείται ως βάση για πάρα πολλά σιρόπια και φαρμακευτικά σκευάσματα.
-στην περίπτωση που κάνουμε δίαιτα, είναι ιδανικό, αφού περιέχει ελάχιστα λιπαρά.
-σύμφωνα με τους παλαιότερους, το χαρούπι βοηθά στην αύξηση της λίμπιντο και του αριθμού των σπερματοζωαρίων.
-σε αντίθεση με τη σοκολάτα, δεν επιδεινώνει συμπτώματα του στρες όπως το άγχος, η ρηχή αναπνοή και οι αρρυθμίες.

Πηγή: Τρώμε και ομορφαίνουμε – Πολύτιμα μυστικά της υγείας μας, κρυμμένα στην Ελληνική κουζίνα, Δημήτρης Κουρέτας & Ηλίας Μαμαλάκης, Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ




Βιολογικό χαρουπάλευρο (υποκατάστατο του κακάο)

Για όσους είναι αλλεργικοί στην σοκολάτα ή θέλουν να αποφύγουν την
διεγερτική καφεΐνη, το βιολογικό χαρουπάλευρο, τους είναι πολύτιμο.

Το βιολογικό χαρουπάλευρο περιέχει περισσότερη ζάχαρη, αλλά λιγότερο
λίπος από την σκόνη του κακάο, για αυτό όταν υποκαθιστούμε το κακάο
σε σκόνη με το χαρουπάλευρο μειώνουμε την ζάχαρη στην συνταγή και
αυξάνουμε το λίπος. Επειδή το χαρούπι δεν περιέχει λίπος, το
χαρουπάλευρο κάνει την υφή των ψημένων γλυκών λίγο πιο σπυρωτή.

Χρησιμοποιήστε το βιολογικό χαρουπάλευρο για να αντικαταστήσετε το
κοινό αλεύρι. Μπορείτε να φτιάξετε με αυτό, νοστιμότατα μπισκότα, πίτες
και κουλουράκια, που θα έχουν έντονα τη γεύση της σοκολάτας αλλά όχι
τις ίδιες θερμίδες με αυτή.

Τα βιολογικά προϊόντα συνιστούν μια πολύ σημαντική διατροφική επιλογή,
έχουν θρεπτικά συστατικά, είναι εύγευστα και διατηρούν τη γεύση τους
αναλλοίωτη και ωφελούν σημαντικά την υγεία μας.










Ρυζογκοφρέτα επικάλυψη χαρουπόκρεμα

Ενδιαφέρεστε για ρυζογκοφρέτες; Αν ναι, να ξέρετε πως οι ρυζογκοφρέτες έχουν λίγες θερμίδες για να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος ή να διατηρήσετε το βάρος σας. Κι επίσης η συγκεκριμένη με επικάλυψη χαρούπι είναι πολύ νόστιμη και υγιεινή για εσάς ή τα παιδιά σας.

Η συσκευασία περιέχει 6 στρογγυλές γκοφρέτες.

Συστατικά: 50% ρύζι αναποφλοίωτο *, 50% επικάλυψη με χαρούπι *: (βούτυρο κακάο *, χαρουπάλευρο (11%) *, σιρόπι ρυζιού *, καλαμποκάλευρο *, σογιάλευρο *, βανίλια *). * = συστατικό από βιολογική καλλιέργεια.













ΠΕΤΡΟΜΥΛΟΣ ΠΑΞΙΜΑΔΙ ΑΠΟ ΧΑΡΟΥΠΙ (ΚΑΤΟΧΗΣ) 600γρ ΒΙΟ

ΠΕΤΡΟΜΥΛΟΣ ΠΑΞΙΜΑΔΙ ΑΠΟ ΧΑΡΟΥΠΙ (ΚΑΤΟΧΗΣ) 600γρ ΒΙΟ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΑΠΟ ΧΑΡΟΥΠΙ

Το παραδοσιακό αρτοποιείο «Ο Πετρόμυλος» είναι μια σύγχρονη οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην Κρήτη. Όλα τα προϊόντα της είναι χειροποίητα με μεγάλη παράδοση στα αρτοσκευάσματα ολικής, στα οποία στηρίζεται η υγιεινή διατροφή.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Αλεύρι τύπου 70%*, αλεύρι κριθαρένιο*, χαρουπάλευρο*, αλεύρι βρώμης*, προζύμι τύπου 70%*, μαγιά, ελαιόλαδο*, αλάτι











Παξιμάδι μπουκίτσα  
από 100% αλεύρι χαρουπιού, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μαυροσήσαμο και προζύμη. Χωρίς αλάτι. Ιδανικό για διαβητικούς και για  δίαιτα.













Βιολογικά κριστίνια με χαρούπι













Joice Δημητριακά με χαρούπι bio χωρίς ζάχαρη, vegan 350γρ.

Ανακαλύψτε τα δημητριακά Joice χαρούπι, τα οποία περιέχουν φαγόπυρο αμύγδαλα και καρυδόψυχα. Κάντε κάθε πρωινό σας ξεχωριστό! Η απόλυτα καινοτόμα διαδικασία παραγωγής προσφέρει μέσα σε μια bio κουταλιά όλα τα πλούσια συστατικά που συμπεριλαμβάνονται στα βιολογικά δημητριακά Joice. Τα βιολογικά δημητριακά με χαρουπάλευρο  προσφέρουν όλες τις ευεργετικές ιδιότητες των συστατικών του χαρουπιού που αποτελεί φυσικό υποκατάστατο του κακάο και μια πλούσια γευστική εμπειρία σε μικρούς και μεγάλους συνδυάζοντας την υγιεινή διατροφή με την απόλαυση. Είναι κατάλληλο για την κατανάλωση από παιδιά +1 ετών. Κάθε κουτί δημητριακών με χαρουπάλευρο είναι στο εσωτερικό του και ένα δημιουργικό παιχνίδι για τους μικρούς φίλους.


Χωρίς ζάχαρη.

Vegan.

Non-GMO.









ΧΑΡΟΥΠΟΜΕΛΟ ΚΥΠΡΟΥ 350ΓΡ

Το σιρόπι αυτό προέρχεται από το χαρούπι ή ξυλοκέρατο – χοντρός, δερματώδης καρπός, γεμάτος από μια πυκνή αλευρώδη σάρκα με γλυκιά γεύση χρώματος κίτρινου ωχρού. Είναι εξαιρετικά θρεπτική τροφή, πλουσιότερο σε ασβέστιο ακόμα και από το γάλα (350mg ανά 100γρ), ενώ περιέχει φώσφορο, υδατάνθρακες, βιταμίνες Α και Β, πρωτεΐνες και πολλά μεταλλικά στοιχεία.
Έχει την ιδιότητα να καταπραΰνει το στομάχι, βοηθά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία σε διάφορα παρασκευάσματα (δημητριακά, γλυκά και ροφήματα). Το χαρουπόμελο αποτελεί πλούσια πηγή σιδήρου, μαγνησίου, καλίου και ριβοφλαβίνης και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.




                          Σιρόπι χαρουπιού ΒΙΟ 350γρ










Χαρουπόκρεμα  

.....η εναλλακτική πρόταση σε ένα υγιεινό επάλειμμα για το πρωινό σας

Δοκιμάστε την απαλή γεύση της υπέροχης κρέμας χαρουπιού της στο ψωμί σας ,σε φρυγανιές ή σε κάθε αρτοσκεύασμα της αρεσκείας σας.
Ιδανική στην δημιουργία γλυκισμάτων και γενικά στην ζαχαροπλαστική.















                              ΧΑΡΟΥΠΟΛΑΤΑ  ΒΙΟ 

.....η φυσική σοκολάτα

Το φυσικό υποκατάστατο της σοκολάτας και η πιο υγιείνη της μορφή είναι η χαρουπολάτα.
Αποτελεί το φυσικό υποκατάστατο του κακάο και με την υπέροχη αλλά και ιδιαίτερη γέυση τρελαίνει μικρούς και μεγάλους.
Το χαρούπι σαν καρπός είναι πλούσιος σε φυσικά σάκχαρα, φυτικές ίνες (κυρίως γαλακτομανάνες), ασβέστιο και βιταμίνες Β. Επειδή όταν ψηθεί και αλεστεί («χαρουπόσκονη») η γεύση του θυμίζει το κακάο μπορεί να δημιουργηθεί αυτή η υπέροχη λιχουδιά.
Η κατανάλωση της έχει ευεργετικές ιδιότητες σε προβλήματα όπως οστεοπόρωση,δυσκοιλιότητα,και συμβάλει στην ομαλή λειτουργία των εντέρων.

Κυπριακό προιόν Naturel αποκλειστικά για την ΒΙΟ-ΥΓΕΙΑ


                                         

Εναλλακτική πρόταση σε υποκαταστάτο σοκολάτας με αυξημένη περιεκτικότητα σε χαρουπόσκονη μας δίνει αυτή την έντονη και πλούσια γέυση χαρουπιού προσφέροντάς σας την μάυρη χαρουπολάτα.
Αποτελεί το φυσικό υποκατάστατο του κακάο και με την υπέροχη αλλά και ιδιαίτερη γέυση τρελαίνει μικρούς και μεγάλους.
Το χαρούπι σαν καρπός είναι πλούσιος σε φυσικά σάκχαρα, φυτικές ίνες (κυρίως γαλακτομανάνες), ασβέστιο και βιταμίνες Β. Επειδή όταν ψηθεί
και αλεστεί («χαρουπόσκονη») η γεύση του θυμίζει το κακάο μπορεί να δημιουργηθεί αυτή η υπέροχη λιχουδιά.
Η κατανάλωση της έχει ευεργετικές ιδιότητες σε προβλήματα όπως οστεοπόρωση,δυσκοιλιότητα,και συμβάλει στην ομαλή λειτουργία των εντέρων.
Κυπριακό προιόν Naturel αποκλειστικά για την ΒΙΟ-ΥΓΕΙΑ






Αλλά τι είναι η χαρουπιά;

Η χαρουπιά (επιστημονική ονομασία:  Κερωνία ή Κερατέα η έλλοβος), λατινικά Ceratonia siliqua είναι δέντρο αείφυλλο και ανήκει στην οικογένεια των Κυαμοειδών, στην τάξη των Κυαμωδών. Το είδος Ceratonia siliqua θεωρείτο ότι ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος του γένους, πράγμα που δεν ευσταθεί μετά την περιγραφή ενός ακόμα είδους που περιλαμβάνει δύο υποείδη: Ceratonia oreothauma subspOreothauma που απαντά στην Υεμένη και Ceratonia oreothauma subspsomalensis που είναι ιθαγενές της Σομαλίας



Περιγραφή

Η χαρουπιά είναι δέντρο μακρόβιο, πολύγαμο, μόνοικο ή δίοικο, ιθαγενές της Μεσογείου. Έχει φλοιό καστανόφαιο, λεπτό, κόμη πυκνή, συνήθως σφαιρική, φύλλα πτερωτά με 4 – 10 φυλλάρια ακέραια, δερματώδη, βαθυπράσινα και γυαλιστερά από πάνω, ωχροπράσινα από κάτω, άνθη με βαριά οσμή, χωρίς πέταλα, μικρά, σε μασχαλιαίους ή πλευρικούς κοκκινωπούς βότρυες, δίκλινα συνήθως, με κάλυκα μικρό, πρασινωπό, πεντάλοβο, πέντε στήμονες, μακριούς στα αρσενικά άνθη, κοντούς και, κατά κανόνα, άγονους στα θηλυκά ή ερμαφρόδιτα. Καλλιεργείται εύκολα και ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη εκτός από τα υγρά και τα άπορα.
Η καρποφορία της αρχίζει συνήθως το 6-7 έτος και συνεχίζεται για πολλά χρόνια. Η ωρίμανση του καρπού διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο, από το Φθινόπωρο που γίνεται η ανθοφορία μέχρι τα τέλη Αυγούστου του επόμενου έτους που αρχίζουν να πέφτουν οι ώριμοι πια καρποί. Τα φύλλα της είναι σύνθετα, σκληρά, ωοειδή με λείες παρυφές και σχηματίζουν πυκνό φύλλωμα. Μπορεί να φτάσει σε ύψος και τα 13 μέτρα, βρίσκεται σε όχθες ποταμών και παράκτιες περιοχές της Μεσογείου είναι δε γνωστή και με το όνομα ξυλοκερατιά, ενώ στην Κύπρο ως "τερατσιά", από την αρχαιοελληνική λέξη κεράτιον, για το χαρούπι. 
Από τη λέξη κεράτιον προέρχεται και η λέξη καράτι, γιατί το βάρος του σπόρου των χαρουπιών ορίστηκε ως η πιο μικρή μονάδα μέτρησης για χρυσό και πολύτιμους λίθους. Τα άνθη της είναι μικρά, πράσινα, χωρίς πέταλα. Γνωστό από την αρχαιότητα όπου το καλλιεργούσαν για τους καρπούς του τα χαρούπια ή ξυλοκέρατα.


Χαρούπια

Ο καρπός της χαρουπιάς είναι λοβός πεπλατυσμένος. Τα χαρούπια είναι μακριά, στριφτά και σκληρά πράσινου χρώματος όταν είναι άγουρα και ξυλώδη εξωτερικά ,καστανού χρώματος όταν είναι ώριμα. Η σάρκα του ώριμου καρπού περιβάλλει μέχρι και είκοσι καστανόχρωμα και πολύ σκληρά φακοειδή σπέρματα, διατεταγμένα κατά μήκος του.
Είναι σακχαρώδης και έχει ευχάριστηγλυκιά γεύση.

Χρήσεις:

Η χαρουπιά είναι είδος δασικόγεωργικόβιομηχανικό και καλλωπιστικό. Το ξύλο της δίνει ξυλάνθρακες αρίστης ποιότητας, το καρδιόξυλό της χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία, την ξυλογλυπτική, την τορνευτική και τη βαρελοποιία ενώ ο φλοιός και τα φύλλα της στη βυρσοδεψία και τη βαφική. Τα χαρούπια χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή και στη παρασκευή οινοπνευματωδών ποτών. Ακόμα αλευροποιούνται και χρησιμοποιούνται στη παρασκευή ενός θρεπτικού αλευριού κατάλληλου για βρεφικούς κοιλόπονους και παιδικές γαστρεντερίτιδες. Από τα σπόρια τους εξάγεται μία κολλώδης ουσία (κόμμι) χρήσιμη στη χαρτοβιομηχανία καθώς και ως στερεωτικό σε διάφορα τρόφιμα. Το ξύλο της χαρουπιάς χρησιμοποιείται σε ξύλινες διακοσμήσεις.

Στην Ελλάδα βρίσκεται αυτοφυής σε πολλές νησιώτικες περιοχές και κυρίως στην Κρήτη αλλά καλλιεργείται και σε φυτώρια για τον καλλωπισμό δρόμων και πάρκων. Στην Κύπρο καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, και το 90% της παραγωγής εξάγεται σε διάφορες μορφές (χαρουπάλευρο, ολόκληρος καρπός, χαρουποπυρήνας, αλεσμένα, γόμα σε ΙταλίαΑγγλίαΑμερικήΙσπανίαΑυστραλίαΙαπωνία, και Αίγυπτο).

Η παγκόσμια παραγωγή χαρουπιών σε τόνους το 2010 σύμφωνα με δεδομένα της FAO:

Ισπανία 48,000
Ιταλία 25,337
Μαρόκο 20,489
Πορτογαλία 19,400

Ελλάδα 13,300


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

6 Βότανα για αδυνάτισμα

Φυσιολογικές και ψυχολογικές επιπτώσεις των δονήσεων που προκαλούνται στον άνθρωπο από σημαντική σχετική παραμόρφωση και μετατόπιση που έχει υποστεί από τα όργανα και τους ιστούς σε ορισμένες συχνότητες .