Δυσανεξία στις Τροφές και τέστ Βιοσυντονισμού

 

Δυσανεξία στις Τροφές  και τέστ Βιοσυντονισμού





Πριν από πολλούς αιώνες ο φιλόσοφος Λουκρήτιος είπε ότι «η τροφή του ενός μπορεί να είναι το δηλητήριο ενός άλλου». Αυτή είναι η αρχή της ιστορίας με την διατροφική δυσανεξία, δηλαδή τροφές που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία.


Ποιες μορφές ευαισθησίας στις τροφές υπάρχουν

Υπάρχουν πολλές μορφές ευαισθησίας στις τροφές. Οι ευαισθησία στις τροφές μπορεί να είναι πρωτογενής ή δευτερογενής

  • Πρωτογενής σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε από που προέρχονται, δηλαδή δεν γνωρίζουμε την αιτία τους, αν και συχνά υποψιαζόμαστε (χωρίς να μπορούμε να το αποδείξουμε). 
  • Δευτερογενής σημαίνει ότι η ευαισθησία στις τροφές οφείλεται σε μία γνωστή κατάσταση, όπως διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος ή από την φαρμακευτική αγωγή.

Οι δευτερογενείς ευαισθησίες εμφανίζονται συχνά, αλλά συνήθως είναι βραχυχρόνιες και καλά ανεκτέςΌλοι έχουν ακούσει ότι κατά την διάρκεια μίας γαστρεντερίτιδας δεν πρέπει να τρώμε γαλακτοκομικά και τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και ο λόγος είναι η παροδική διατροφική ευαισθησία που δημιουργείται από την προσβολή του γαστρεντερικού συστήματος. Πολύ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση παιδιών που δεν ανέχονται το γάλα για μερικές εβδομάδες μετά από γαστρεντερίτιδα. Φυσικά, μετά από διακοπή των γαλακτοκομικών και λίγο χρόνο, ώστε να επουλωθεί η διάβρωση του γαστρεντερικού συστήματος και η ανοχή επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Δυσανεξία στις τροφές εμφανίζεται και μετά από λοιμώξεις, ειδικά του αναπνευστικού, όπως ιγμορίτιδα, ωτίτιδα, ρινίτιδα, αλλά ακόμα και βρογχίτιδα και πνευμονία.

Ποιοι παράγοντες ενοχοποιούνται στις πρωτογενής ευαισθησίες

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι αδύνατη, γιατί οι μηχανισμοί που εμπλέκονται σε κάθε άνθρωπο είναι μοναδικοί. Ουσιαστικά είναι σας να ζητάμε την απάντηση γιατί κάποιος έχει άσθμα ή αλλεργία και δυστυχώς η απάντηση ακόμα μας διαφεύγει. Υποθέτουμε όμως ότι εμπλέκονται μία σειρά από παράγοντες

Πρώτα, φαίνεται ότι η υπερκατανάλωση κάποιον τροφών είναι συχνό αίτιο δυσανεξίας στις τροφές. Από το τεστ δυσανεξίας τροφών φαίνεται ότι η δυσανεξία στο σιτάρι είναι πολύ συχνή. Είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι καθότι η κατανάλωση σιταριού είναι πολλαπλάσια από τα υπόλοιπα δημητριακά (σίκαλη, κριθάρι, βρώμη) εμφανίζεται και συχνότερα στο τεστ δυσανεξίας τροφών. Το περιορισμένο εύρος τροφών επίσης φαίνεται να ενέχεται, επίσης. Τέλος, οι παράγοντες που σχετίζονται με κακή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος γενικά. Σε αυτούς ανήκει η μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών, η ανεπαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η έλλειψη ποικιλίας στη διατροφή και άλλοι


Τροφικές Αλλεργίες

Οι τροφικές αλλεργίες προκαλούνται από ανοσολογικούς μηχανισμούς. Τυπικά, η άμυνα του οργανισμού ευαισθητοποιείται απέναντι σε κάποιο στοιχείο της τροφής και η κατανάλωσή της προκαλεί αλλεργική απάντηση. Το εύρος της απάντησης μπορεί να είναι μεγάλο και φαίνεται στον διπλανό πίνακα. Οι τροφικές αλλεργίες είναι πολύ συχνές σε βρέφη και μπορούν να ξεπεράσουν το 10%, αν και πολλοί ειδικοί θεωρούν το νούμερο αισιόδοξο και στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερο. Θεωρείται ότι όσο η ηλικία αυξάνεται, τόσο μειώνεται αυτό το νούμερο, και τελικά στους ενήλικές οι τροφικές αλλεργίες εμφανίζονται σε λιγότερο από 5% του γενικού πληθυσμού, αν και πάλι μερικοί πιστεύουν ότι είναι συχνότερες, αλλά δεν τις ψάχνουμε σωστά.

Διατροφική Δυσανεξία

Η δυσανεξία στις τροφές είναι πολλαπλάσια συχνότερη από την αλλεργία και πλήττει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Δυστυχώς, δεν έχουν δημοσιευθεί αξιόπιστες μελέτες για την επίπτωση της δυσανεξίας στις τροφές στο γενικό πληθυσμό. Η εκτίμηση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο γιατί στο ίδιο άτομο υπάρχουν διακυμάνσεις στην έκφραση των συμπτωμάτων και την έκταση των τροφών που το άτομο αντιδρά. Δηλαδή, μπορεί κάποιος να έχει δυσανεξία σε μία τροφή και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αποφυγής της η δυσανεξία να υποχωρήσει ή ακόμα και να υποχωρήσει αυτόματα, χωρίς διακοπή της τροφής.

Διάγνωση


Η διάγνωση της δυσανεξίας στις τροφές γίνεται με τεστ δυσανεξίας τροφών αίματος ή βιοσυντονισμού. Οι εξετάσεις είναι διαφορετικές, αλλά τα αποτελέσματά τους εξίσου αξιόπιστα. Οι διαφορές του είναι κυρίως πρακτικές.

Η εξέταση με το αίμα είναι η πιο παλιά. Στηρίζεται στην εξέταση με ELISA, όπου ευρίσκονται αντισώματα της τροφής στο αίμα. Αυτό το τεστ δυσανεξίας τροφών είναι επεμβατικό, απαιτεί αιμοληψία και αποστολή του δείγματος στο εξωτερικό. Μετά από 2-3 εβδομάδες αποστέλλονται οι απαντήσεις. Στα αρνητικά αυτού του τεστ δυσανεξίας τροφών  με εξέταση αίματος είναι το σημαντικό κόστος, η αποστολή του δείγματος (μπορεί να αλλοιωθεί λόγω της αυξομείωσης της θερμοκρασίας), η πιθανότητα εξαπάτησης (πολύ συχνό φαινόμενο ένα εργαστήριο να παίρνει το δείγμα και να το πετάει στα σκουπίδια και να στέλνει την ίδια φωτοτυπία σε όλους που απαγορεύει μία τεράστια γκάμα τροφών, όπως η γλουτένη, το σιτάρι, τα γαλακτοκομικά και άλλα), και η αιμοληψία που ενέχει κινδύνους αν γίνεται από μη-ειδικούς.

Το τεστ δυσανεξίας τροφών με τον βιοσυντονισμό   στηρίζεται στην αγωγιμότητα του οργανισμού και στην ηλεκτροχημική αντίδραση του οργανισμού στην «ηλεκτρονική υπογραφή» της τροφής. Οι πιο κοντινές εξετάσεις που είναι κοινώς γνωστές και λειτουργούν με παρόμοια αρχή είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα και το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.




                                            

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φυσιολογικές και ψυχολογικές επιπτώσεις των δονήσεων που προκαλούνται στον άνθρωπο από σημαντική σχετική παραμόρφωση και μετατόπιση που έχει υποστεί από τα όργανα και τους ιστούς σε ορισμένες συχνότητες .

6 Βότανα για αδυνάτισμα