Η διατροφή μετά τα 50+
Η διατροφή μετά τα 50+

Το βασικό πρόβλημα που παρατηρείται σε άτομα της ηλικίας 50+ λέγεται υποθρεψία.
Ενα σύγχρονο πρόβλημα που οφείλεται στην φυσιολογική φθορά του ανθρώπινου σώματος όπως την μείωση της οστικής πυκνότητας, την εκφύλιση των οργάνων αλλά και την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων που απαιτούν τη χρόνια χρήση φαρμάκων και διαιτητικών περιορισμών αυξάνοντας την πιθανότητα υποσιτισμού.
Ευτυχώς υπάρχουν λύσεις και δεν πρέπει να απογοητευόμαστε οπότε με μία διατροφή βασισμένη σε βιολογικά προιόντα θα έχουμε προληπτική δράση ενάντια στην φθορά του οργανισμού.
10 προτάσεις ώστε να βελτιώσουμε τον τρόπο διατροφής.
1. Καλό πρωινό ο ιδανικός τρόπος για πάρει ο οργανισμός μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που απαιτούνται για την ορθή λειτουργία του.Η παράλειψη πρωινού συνδέετε με αδυναμία συγκέντρωσης, κακή διάθεση, εξάντληση, παρατεταμένο άγχος και αυξημένη πείνα.
Επιλέξτε για πρωινό ένα φλιτζάνι φυσικό χυμό από εποχιακά φρούτα,και μια μερίδα δημητριακών με φυτικό γάλα καρύδας ή αμυγδάλου.
2. Καταναλώστε τρία ισορροπημένα γεύματα την ημέρα που θα εμπεριέχουν πρωτεΐνες (κοτόπουλο, σολομό άπαχο κρέας, γάλα, τυρί ), υδατάνθρακες (δημητριακά, ψωμί ολικής, , πλιγούρι, καλαμπόκι, λαχανικά, φρούτα), λιπαρά (ένα με δύο κουταλιές ελαιόλαδο, ταχίνι).
4. Επιλέξτε μικρά σνακ ενδιάμεσα όπως μπάρες δημητριακών ή φρούτων χωρίς ζάχαρη. Δεν αντικαθιστάτε το γλυκό με κάποιο μικρογεύμα, το τρώτε επιπλέον.
5. Αποφύγετε τα κορεσμένα λιπαρά, οι σημαντικότερες πηγές είναι, το κόκκινο κρέας, το αυγό, το βούτυρο , τα πλήρες γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, γιαούρτι) το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος. Έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερκατανάλωση αυτών μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, καρδιοαγγειακά προβλήματα και διάφορες μορφές καρκίνου.
6.Νερό ο πολύτιμος προστάτης του οργανισμού. Το σώμα αποτελείτε περίπου, 70% από νερό. Ημερησίως προτείνετε να καταναλώνουμε 5 με 8 ποτήρια νερό. Μη ξεχνάτε ότι νερό, εμπεριέχεται και στις τροφές αλλά και στα ροφήματα.
7. Λέμε όχι στην την υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Η αυξημένη κατανάλωση συνδέετε με αφυδάτωση, παχυσαρκία και σοβαρά προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία και η κύρωση του ήπατος.Μελέτες δείχνουν ότι η επιτρεπόμενη κατανάλωση αλκοόλ για τους άνδρες είναι ένα με δύο ποτά καθημερινά, ενώ για τις γυναίκες είναι ένα.
8. Ω3 ο θησαυρός υγείας ενισχύουν την καρδιαγγειακή λειτουργία την άμυνα του οργανισμού και ενισχύουν την υγεία των ορθώσεων. Προσθέστε δυο φορές την εβδομάδα στο διαιτολόγιο σας μια μερίδα σολομό, τσιπούρα, σκουμπρί, χέλι αλλά και φυτικών λιπαρών οξέων όπως είναι οι ξηροί καρποί και τα φύκια.
9. Φρούτα και λαχανικά εμπλουτίστε το διαιτολόγιο σας αφού είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, σάκχαρα, νερό, βιταμίνες και μέταλλα που ενισχύουν τη λειτουργία του μεταβολισμού και βοηθούν στην αποβολή άχρηστων ουσιών από το σώμα.
Προσπαθήστε να καταναλώνετε ημερησίως 4 μερίδες φρούτων και λαχανικών .Μια μερίδα αντιστοιχεί σε ένα φλιτζάνι, για παράδειγμα ένα φλιτζάνι χόρτα είναι η μία μερίδα λαχανικών.
10. Προσθέστε στο διαιτολόγιο σας τα ακόλουθα θρεπτικά στοιχεία :
Βιταμίνη D, συμβάλει στην στον σχηματισμό υγιούς σκελετού, επηρεάζει την απορρόφηση μεταλλικών στοιχείων, συσχετίζεται με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, καρδιοαγγειακού συστήματος, της κατάθλιψης αλλά και διάφορων μορφών καρκίνων και αυτοάνοσων νοσημάτων.
Φολικό οξύ: συστατικό απαραίτητο για τη σύνθεση του αίματος. χαμηλές συγκεντρώσεις φολικού οξέος σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών και νευροψυχιατρικών ασθενειών.
Βιταμίνη Β12: συνδέεται με νευρολογικά προβλήματα, αδυναμία, κούραση, εξάντληση, ταχυπαλμία και δύσπνοια.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου